ВИКОРИСТАННЯ МОБІЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ ДЛЯ ВІДДАЛЕНОГО КЕРУВАННЯ ДРОНОМ - ПОСВІСТАК, В. С.; МІРОШНИЧЕНКО, Д. В. (Technologies and Engineering, 2024)
Мета. Розробка системи віддаленої комунікації між наземною станцією та дроном, що інтегрований із мікрокомп’ютером, із використанням мобільного інтернету та SMS-повідомлень. Методика. Експерименти проводились на FPV-дроні, польотний контролер якого фізично інтегрований із мікрокомп’ютером Raspberry Pi 5 через протокол UART. У якості джерела мобільного зв’язку використано мобільний USB-модем ZTE MF79U та SIM-карту одного із українських операторів. Орендовано та налаштовано віртуальний виділений сервер із ОС Ubuntu. Налаштовано MAVlink-комунікацію між дроном та наземною станцією із використанням сервера-посередника та програмного забезпечення MAVLink Router. Налаштовано допоміжні systemd-служби та розроблено bash-скрипти на сервері та мікрокомп’ютері дрона для ініціації з’єднання при увімкненні та відновлення у випадку його втрати. У якості програмного забезпечення наземної станції для планування місій використано додаток QGroundControl. Мобільний модем налаштовано для можливості використання у якості серійного порта, що підтримує AT-команди. Розроблено скрипти на мові Python для моніторингу отриманих SMS-повідомлень та автовідповідача. Результати. Реалізовано комунікацію дрона із наземною станцією через мобільний інтернет, розроблено скрипти для комунікації з використанням SMS-повідомлень. Наукова новизна. За результатами дослідження розроблено інструменти, при комбінації яких можна знизити вірогідність втрати комунікації між дроном і наземною станцією. Практична значимість. Результати можуть бути використані при реалізації системи віддаленої комунікації між наземною станцією та дроном, і при плануванні автономних польотних місій.